Openbaar voortgezet onderwijs Hoeksche Waard

Actief College krijgt subsidie voor Techniek

Op maandag 1 juli heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het bericht uitgestuurd dat de subsidie-aanvraag voor Sterk Techniek Onderwijs binnen het vmbo voor de Hoeksche Waard is goedgekeurd. Dat betekent dat de Hoeksche Waard deze subsidiegelden kan gaan inzetten om de drie technische vmbo-profielen: Bouwen, wonen en interieur (BWI); Produceren, installeren en energie (PIE); Mobiliteit en transport (MT), die het Actief College nu aanbiedt, te versterken en de samenwerking met andere vmbo-scholen, het bedrijfsleven, de gemeente en de verschillende mbo-opleidingen in te zetten om jongeren enthousiast te maken voor technisch onderwijs.

In de techniek is veel werk te vinden. Op het eiland is het niet makkelijk om aan personeel te komen. Deze problematiek speelt in heel Nederland. Het ministerie heeft de subsidie aangeboden om het techniekonderwijs te versterken zodat jongeren bewust worden van de mogelijkheden die de techniek kan bieden en om te zorgen dat het techniekonderwijs beter aansluit bij de praktijk. Binnen het vmbo is dit geld nodig om te investeren in bijvoorbeeld machines, materialen en mensen. Daarnaast is het belangrijk om in samenwerking met de mbo-opleidingen te werken aan doorlopende leerlijnen, zodat de overstap van vmbo naar mbo goed verloopt. De samenwerking met de gemeentes en het bedrijfsleven is van belang om te zorgen dat de opleiding aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven.

Concreet betekent dit dat de school met het geld van de subsidie onder meer extra personeel kan inzetten, nieuw materiaal kan aanschaffen voor de technische profielen, activiteiten op kan zetten voor bijvoorbeeld het basisonderwijs. Daarnaast blijft de school zich inzetten om doorlopende leerlijnen voor het mbo te realiseren. In Oud-Beijerland wordt al een aantal mbo-bouwopleidingen door het Da Vinci College aangeboden en is het de intentie om in 2020 ook opleidingen aansluitend op het profiel PIE aan te gaan bieden. Na de zomervakantie gaat de school aan de slag met de uitvoering van de gemaakte plannen.

Agenda

Er zijn nog geen agenda items.